למה אפשר לצפות מה-מטאוורס?
אם בתחילת 2004 מישהו היה מספר לנו שיש בחור באוניברסיטת הרווארד שמפתח "רשת חברתית" שאנשים בכל העולם יוכלו להתחבר אליה, להעלות כל תוכן שירצו כמעט, לקרוא ולצפות בתכנים שאנשים אחרים מעלים וגם להגיב אליהם – האם היינו מאמינים שתוך שנים לא רבות מיליארדי בני אדם יבלו בכל יום שעות רבות באותה רשת?
ואם בסוף 2021 מישהו מספר לנו שהבחור ההוא שלמד אז בהרווארד עובד על פרויקט חדש – יקום וירטואלי שבו יהיה לנו אווטאר שיחווה אינטראקציות חברתיות, יעבוד, ילמד, ישחק, יתאמן ועוד ועוד – האם נאמין שהחזון הזה יתממש בעתיד הנראה לעין?
"היורש הטבעי של האינטרנט"
מטאוורס היא הבייבי החדש של מרק צוקרברג, מי שהחזון הקודם שלו, פייסבוק, משפיע – לטוב וגם לרע – על החיים של רבים מאיתנו. בשלב הנוכחי ה-metaverse הוא עדיין יותר רעיון גולמי מתוכנית עבודה מסודרת ומפורטת, ולכן עדיין קשה לדעת בדיוק מה מצפה לנו – אבל מומחי ייעוץ טכנולוגי רבים מעריכים כי מדובר בקפיצת מדרגה של ממש מבחינת האופן שבו אנחנו חווים את האינטרנט.
במסגרת השאיפה לממש את חזון היקום הווירטואלי צוקרברג מיתג מחדש את החברה שהקים. החל מאוקטובר 2021 שמה של החברה הוא מטא ולא פייסבוק (אם כי השם של הרשת החברתית כמובן לא השתנה). באירוע שבו הציג היזם היהודי-אמריקאי בן ה-37 את השם החדש של החברה שלו, הוא הגדיר מהו המטאוורס מבחינתו – "היורש הטבעי של האינטרנט". צוקרברג גם הגדיר את המטרה: "המטאוורס יעניק לנו חוויות חברתיות עשירות יותר. כולנו נוכל להרגיש שאנחנו נמצאים ביחד, לא משנה באיזה מקום אנחנו נמצאים פיזית".
לשחק שחמט בפארק ולצלול עם דולפינים בלי לצאת מהבית
צוקרברג גם סיפק מספר דוגמאות לאפשרויות שיספק היקום הווירטואלי-פיזי. כך למשל נוכל לצלול עם דולפינים בזמן שאנחנו בסלון ומיד לאחר מכן לטייל באיסלנד גם כן בלי לצאת מהבית. עוד דוגמה היא שני בני אדם שנמצאים במקומות שונים ברחבי העולם שייפגשו למשחק שחמט בכל לוקיישן שיבחרו – למשל פארק ירוק ומשרה שלווה. אם המטאוורס יעמוד ברף הציפיות הגבוה שהציב צוקרברג לעצמו ולכל אותם נשות ואנשי פיתוח WEB שעובדים איתו על הפרויקט, אותם אנשים יחוו את הפארק באופן מלא כאילו הם נמצאים בו פיזית. בנוסף הם יוכלו לראות את שפת הגוף ואת מחוות הפנים האחד של השני.
היכולת להעביר מידע פיזי ולא רק טקסטים או וידאו היא אחד המרכיבים המרכזיים והקריטיים במטאוורס. צוקרברג הסביר כי מהפכת המידע, שאחראית כמובן לשינויים חיוביים רבים, הפכה את התקשורת בין בני אדם לכזו שמנותקת מהמימד הפיזי. למשל, אם נרצה להעביר מסר מחויך נוסיף סמיילי בסוף הודעת הטקסט, אבל ברור לגמרי שגם הסמיילי הוא בסך הכל אוסף פיקסלים – ואילו ב-metaverse נוכל פשוט לחייך והצד השני יראה חיוך. אמיתי.
הזדמנויות חדשות בשוק התעסוקה
מימוש החזון המרשים מחייב כמובן עוד עבודה רבה. נכון להיום אמנם כבר יש מוצרים כמו משקפי מציאות רבודה ומשקפי מציאות וירטואלית, ומרק צוקרברג סיפר כי מטא תשיק בקרוב גם משקפי VR שכוללים אופציה של שיחות קוליות – אבל פיתוח יקום וירטואלי שנחווה באופן פיזי הוא אתגר טכנולוגי עצום. בהתאם נשות ואנשי מקצוע בתחומים כמו פיתוח משחקים, ניתוח מיקרו התנהגות, בניית אקוסיסטם ועוד יכולים ליהנות כבר היום מהזדמנויות חדשות בשוק התעסוקה.
בהתאם מעריכים מומחים כי מתכנתים, מהנדסות, מעצבות, כותבי תוכן, נשות ואנשי פיתוח MOBILE, מומחים לכלכלה דיגיטלית ובעוד תחומים רבים יזכו לביקוש רב בטווח הקרוב, ולא רק ע"י המטאוורס אלא כחלק בלתי נפרד מהתפתחות ההוויה האנושית-דיגיטלית.